Min første surdeig – og en herlig søndag!

Hei alle sammen

Hyggelig at flere ønsket seg oppskrift på disse surdeigsrundstykkene 🙂 Denne oppskriften fant jeg i et magasin mens jeg satt på hudlegekontoret. Veldig enkel for en nybegynner. Ikke så mye styr, man må bare ordne istand surdeigen, vente fire dager, elte den i maskin/for hånd og vente en dag til mens den ligger i kjøleskapet 🙂

Først tenkte jeg at de skulle heve masse, men det tror jeg ikke er meninga i denne oppskriften – det kommer jo ann på type deig man lager. De ble veldig smakfulle og gode!

Oppskriften er som følger:

SURDEIG

1dl hvetemel

1/2 dl rugmel

1/2dl sammalt hvetemel finmalt

2dl vann

Bland alt melet sammen i en bolle og tilsett vannet. Rør godt og la bollen stå tildekket på kjøkkenet i fire dager. Rør i den underveis. Den er klar når den lukter gjær eller øl.

deigred

DEIG

50g gjær fersk

3dl kaldt vann

2dl surdeig

1ss havsalt

3dl havregryn lettkokt

ca 350g hvetemel

litt olivenolje

Rør sammen gjær, vann & surdeig. Tilsett salt og havregryn, og rør deigen i en kjøkkenmaskin hvis du har. Funker for hånd også. Ha i hvetemel litt av gangen og se ann mengden. Begynn med lav hastighet og øk etterhvert. Når deigen blir smidig, begynner å slippe bollen, kan du gjerne elte den på medium hastighet i ca 10 min til. (evt bare kna litt hvis du ikke bruker maskin). Når den er eltet godt kan du dryppe over litt olivenolje og dekke den til. Sett i kjøleskap 10-20 timer. Jeg starta på en onsdag, ordnet den og satte i kjøleskap lørdag efta og stekte søndag morgen f eks 🙂

Ta så deigen ut av kjøleskap å la stå på kjøkkenbenken en time eller lengre. Sett ovnen på 250 grader med stekebrettet i, slik at det varmes opp likt med ovnen. Trill deigen til en pølse på kjøkkenbenken som er drysset med mel. Skjær i passe store biter og plasser oppå bakepapir.

surdeigrundred

Jeg trillet ikke til boller fordi jeg ønsket et uperfekt rustikt utseende.

Ta ut brettet fra ovnen når den har oppnådd ønsket temperatur og dra rundstykkene med bakepapir oppå brettet. Sett rundstykkene i ovnen og så skru ned temp til 225grader. Stek i ca 20min.

surdeig1red

Jeg drysset også litt mel på de før jeg stekte de 🙂

surdeigred

For å få til et mønster i brødet kvesset jeg en blomster kniv og skar tynne striper i deigen før jeg satte de i ovnen. Man kan også bruke brød-skalpell eller barberblad hvis man har 🙂

surdeigrundstykker

ELSKER å teste nye oppskrifter – dette var gøy!! Håper du også vil prøve. Ikke vanskelig i det hele tatt. Tag meg gjerne om du prøver – morro om du lar deg inspirere <3

GOD SØNDAG videre – vår søndag er nokså avslappet og krydret med masse date. Først besøkte vi Agrossist på Fåberg som også har utsalg lørdag / søndag annen hver uke, så er det kino date snart.

image1

image2

image3

Er du forbi eller planlegger turen blir du ikke skuffet. Gleder meg til flere besøk hit 🙂 Herlige folk med flott konsept. Økologiske og rene kvalitetsprodukter. Lønner seg å betale det lille ekstra!

[contact-form][contact-field label=’Navn’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Epost’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Nettsted’ type=’url’/][contact-field label=’Kommentar’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

 

 

Hana Alendar • 17. mars 2019


Previous Post

Next Post