Min første surdeig – og en herlig søndag!
Hei alle sammen
Hyggelig at flere ønsket seg oppskrift på disse surdeigsrundstykkene 🙂 Denne oppskriften fant jeg i et magasin mens jeg satt på hudlegekontoret. Veldig enkel for en nybegynner. Ikke så mye styr, man må bare ordne istand surdeigen, vente fire dager, elte den i maskin/for hånd og vente en dag til mens den ligger i kjøleskapet 🙂
Først tenkte jeg at de skulle heve masse, men det tror jeg ikke er meninga i denne oppskriften – det kommer jo ann på type deig man lager. De ble veldig smakfulle og gode!
Oppskriften er som følger:
SURDEIG
1dl hvetemel
1/2 dl rugmel
1/2dl sammalt hvetemel finmalt
2dl vann
Bland alt melet sammen i en bolle og tilsett vannet. Rør godt og la bollen stå tildekket på kjøkkenet i fire dager. Rør i den underveis. Den er klar når den lukter gjær eller øl.
DEIG
50g gjær fersk
3dl kaldt vann
2dl surdeig
1ss havsalt
3dl havregryn lettkokt
ca 350g hvetemel
litt olivenolje
Rør sammen gjær, vann & surdeig. Tilsett salt og havregryn, og rør deigen i en kjøkkenmaskin hvis du har. Funker for hånd også. Ha i hvetemel litt av gangen og se ann mengden. Begynn med lav hastighet og øk etterhvert. Når deigen blir smidig, begynner å slippe bollen, kan du gjerne elte den på medium hastighet i ca 10 min til. (evt bare kna litt hvis du ikke bruker maskin). Når den er eltet godt kan du dryppe over litt olivenolje og dekke den til. Sett i kjøleskap 10-20 timer. Jeg starta på en onsdag, ordnet den og satte i kjøleskap lørdag efta og stekte søndag morgen f eks 🙂
Ta så deigen ut av kjøleskap å la stå på kjøkkenbenken en time eller lengre. Sett ovnen på 250 grader med stekebrettet i, slik at det varmes opp likt med ovnen. Trill deigen til en pølse på kjøkkenbenken som er drysset med mel. Skjær i passe store biter og plasser oppå bakepapir.
Jeg trillet ikke til boller fordi jeg ønsket et uperfekt rustikt utseende.
Ta ut brettet fra ovnen når den har oppnådd ønsket temperatur og dra rundstykkene med bakepapir oppå brettet. Sett rundstykkene i ovnen og så skru ned temp til 225grader. Stek i ca 20min.
Jeg drysset også litt mel på de før jeg stekte de 🙂
For å få til et mønster i brødet kvesset jeg en blomster kniv og skar tynne striper i deigen før jeg satte de i ovnen. Man kan også bruke brød-skalpell eller barberblad hvis man har 🙂
ELSKER å teste nye oppskrifter – dette var gøy!! Håper du også vil prøve. Ikke vanskelig i det hele tatt. Tag meg gjerne om du prøver – morro om du lar deg inspirere <3
GOD SØNDAG videre – vår søndag er nokså avslappet og krydret med masse date. Først besøkte vi Agrossist på Fåberg som også har utsalg lørdag / søndag annen hver uke, så er det kino date snart.
Er du forbi eller planlegger turen blir du ikke skuffet. Gleder meg til flere besøk hit 🙂 Herlige folk med flott konsept. Økologiske og rene kvalitetsprodukter. Lønner seg å betale det lille ekstra!
[contact-form][contact-field label=’Navn’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Epost’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Nettsted’ type=’url’/][contact-field label=’Kommentar’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]